Lars Forseth
tirsdag, oktober 12, 2021 6:00 PM - 7:30 PM

Mæreseminaret: Mære i landskapet

Detaljer

I 2021 er det tusen år siden overfallet på Mære. Olav Haraldssons brutale oppgjør med norrøn religion og regional høvdingmakt i 1021, har blitt stående som et av merkeårene for kristningen av Norge og for etableringen av det norske riket. Samtidig ble drapet på den mektige Olve på Egge en sentral del av opptakten til slaget på Stiklestad. Som en del av jubileumsprogrammet har sju personer fra seks ulike institusjoner i Trøndelag forsket på Mære som religiøst senter. Dette har resultert i boka MÆRE 2021, som blir lansert i november. 

 

Fram til da blir det gjennomført fire Mæreseminar i regi av Egge museum, der forfatterne presenterer smakebiter av boka. 

 

Denne kvelden møter vi LARS FORSETH og BODIL ØSTERÅS i Ytterstu på Egge museum. De har sett på symbolbruken av Mære i landskapet. Hva gjør plasseringen så spesiell? Hvorfor ligger kirka der den ligger? Hvordan samtaler Mæreshaugen med landskapet og andre kulturspor i nærområdet? Hvorfor og hvordan ble Mære brukt av nazistene under 2. verdenskrig? 

 

Om kveldens foredragsholdere: 

 

Lars Forseth er ansatt ved Trøndelag Fylkeskommune og har ansvar for skjødsel, formidling og utviklingsprosjekter av kulturminner. Han arbeider spesielt med kulturlandskap i Landbruket (UKL). Lars har lang erfaring i GIS og en magistergrad i arkeologi. 

 

Bodil Østerås arbeider som fagleder forvaltning og konservator ved Stiklestad Nasjonale Kultursenter. Bodil har bred erfaring innenfor museum og har ledet flere større utstillings- og forskningsarbeider. Samarbeidsprosjekter mellom ulike fag, organisasjoner, frivillige og institusjoner er hennes styrke.

 

Inngang: 120,- inkl. kaffe og lefse. Betales med vipps eller kort ved inngang. Ingen forhåndspåmelding. Registrering pga. smittesporing.

Mer info
Lagre i kalenderen min
Billetter
120,-
Arrangementet på Facebook
Sted
Egge museum
Eggevegen 40
7725 Steinkjer

What's on in Steinkjer?

Are you wondering what happens tonight, for the weekend or when you come home on holiday? At HvaSkjeriSteinkjer.no you get an overview of all the events that are going on - without having to look around on many different pages! With this overview, it will be easier to prioritize what you will be doing while the babysitter take care of the kids, what to find on the weekend or what you can buy tickets for; Whether it's for yourself or someone you love.