Helle Vangen Stuedal
Dette arrangementet har passert
tirsdag, oktober 26, 2021 6:00 PM - 7:30 PM

Mæreseminaret: Kunsten i kirkerommet

Detaljer

I 2021 er det tusen år siden overfallet på Mære. Olav Haraldssons brutale oppgjør med norrøn religion og regional høvdingmakt i 1021, har blitt stående som et av merkeårene for kristningen av Norge og for etableringen av det norske riket. Samtidig ble drapet på den mektige Olve på Egge en sentral del av opptakten til slaget på Stiklestad. Som en del av jubileumsprogrammet har sju personer fra seks ulike institusjoner i Trøndelag forsket på Mære som religiøst senter. Dette har resultert i boka MÆRE 2021, som blir lansert i november. 

 

Fram til da blir det gjennomført fire Mæreseminar i regi av Egge museum, der forfatterne presenterer smakebiter av boka. 

 

Denne kvelden møter vi MARGRETHE C. STANG og HELLE VANGEN STUEDAL (bildet). De presenterer henholdsvis krusifikset og maskene under taket i Mære kirke. Har disse utsmykningene vært en del av kirkerommet siden steinkirka ble bygd? Hvor viktig var kunsten i kirkerommet for folk i middelalderen,- for folk som ikke kunne lese og skrive? Hva var kraften i disse trefigurene, og forstår vi deres symbolikk i dag? 

 

Om kveldens foredragsholdere: 

 

Margrethe C. Stang er førsteamanuensis ved NTNU, institutt for kunst- og medievitenskap. Margrethe er middelalderforsker med spesialisering på norske maleri i høymiddelalderen. 

 

Helle Vangen Stuedal er utdannet arkeolog fra NTNU. Hun er for tiden prosjektleder i Trøndelag fylkeskommune, men er fast ansatt som konservator ved Stiklestad Nasjonale Kultursenter. Med formidling som hovedbeskjeftigelse har Stuedal produsert utstillinger og artikler over mange emner, og har bergkunst og middelaldersk kalkbrenning som viktigste interessefelt. 

 

Inngang: 120,- inkl. kaffe og lefse. Betales ved inngang med kort eller vipps, ingen forhåndspåmelding. Registrering pga. smittesporing.

Mer info
Lagre i kalenderen min
Billetter
120,-
Arrangementet på Facebook
Sted
Mære kirke
Mæresvegen 214
7710 Sparbu

What's on in Steinkjer?

Are you wondering what happens tonight, for the weekend or when you come home on holiday? At HvaSkjeriSteinkjer.no you get an overview of all the events that are going on - without having to look around on many different pages! With this overview, it will be easier to prioritize what you will be doing while the babysitter take care of the kids, what to find on the weekend or what you can buy tickets for; Whether it's for yourself or someone you love.