Carl Lønseth
Dette arrangementet har passert
lørdag, oktober 31, 2020 på 7:30 PM - 9:00 PM

Den malende trubadur - Carl Lønseth

Detaljer

Maler og musiker Carl Lønseth (1888 – 1962) var i flere tiår en bauta innen Steinkjers kunst og kulturliv. Hans ateljé ble et samlingspunkt både da det før krigen lå i Lønseth-gården på torget, og etter krigen da Carl Lønseth flyttet inn i nytt hus i Furuskogvegen. Som ung fikk Lønseth både musikk- og kunstundervisning i Oslo. Han var på studietur til Paris, og USA. Dessuten lærte han fiolinbygging på et verksted i Tyskland. Carl Lønseth ble gift bare 19 år gammel og sammen med Margrethe fikk de syv barn. Hans far, gullsmeden og orgelbyggeren Martin Lønseth, var en foregangsmann i Steinkjer på flere områder, - bl.a. introduserte han både telefoni og elektrisk strøm for Steinkjerbyggen.
Carl gikk i guldsmedlære hos sin far, men etter hvert valgte han å konsentrere seg om malekunst fremfor å føre familievirksomheten videre.
Det var ikke bare i hjembyens kulturliv Carl Lønseth markerte seg. Han ble regnet som en av «trøndermalerne» og Lønseth deltok bl.a. på en av de første utstillingene i Kunstnernes Hus og særlig på 1930-tallet var han representert på flere utstillinger rundt omkring i landet.
Da restaurant «Trubaduren» åpnet i Trondheim i 1946 hadde teatermaler Ernst Biermann laget et stort veggmaleri, og midt blant skuespillere og kulturpersonligheter satt trubaduren selv – Carl Lønseth. I dag er visa «Steinkjersannan» fortsatt godt kjent, og både tekst og melodi er skrevet av Lønseth.
I Kulturkaféen i Hegdahl-gården inviterer vi publikum til en helaften, der vi i en musikalsk fortelling med tilhørende utstilling blir kjent med den mangfoldige kunstneren Carl Lønset.
Utstillingen vil vise mellom 20 -25 malerier, og disse bildene er valgt fordi de sier noe om kunstnerens liv og hans kunstneriske utvikling. Utstillingen vil fungere som scenografi i forestillingen.
Dessuten kan publikum kjøpe en enkel matbit eller bare skåle til Lønseths drikkeviser med noe i glasset.
Medvirkende: Oddbjørn Hagen- fortelling og sang Torfinn Hofstad – fiolin og gitar
Kirsten Knedal Andersen – piano og arr.
Anne Mette Hegdahl – Ide og manus
Lenker
Billetter
Arrangementet på Facebook
Aldersbegrensninger
Fra 18 år
Sted
Hegdahl-gården, kulturkafé
Kristofer Uppdals gate 3
Steinkjer